Kutup Ayıları Hakkında 30 Serin Gerçekler

Kutup ayıları hakkında bilmeniz gereken çok şey olduğunu düşünmüyorsunuz, bunlar beyaz ve soğuk yerlerde yaşıyorlar. Bu doğru olsa da, size üşütecek kutup ayısı gerçekleri var!

Bu yaratıkların ne kadar karmaşık olduğu ve türlerinin çevrelerine uyum sağlamak için yıllar içinde nasıl geliştiğine şaşıracaksınız.

Kutup ayılarıyla ilgili bu 30 harika gerçeği inceleyin!

Uluslararası Kutup Ayısı günü her yıl 27 Şubat’ta düzenlenir.

Kutup ayısı için Latince kelime “ursus maritimus”. Bu, “ayı” anlamına gelen ursus ile “deniz, deniz” anlamına gelen maritimus anlamına gelir.

Bu güzel ayılar, Kuzey Kutup Bölgesi’nin kuzeyindeki Kuzey Amerika ve Avrasya kıtalarında bulunabilir.

Bazı kutup ayıları, Alaska ve Hudson Körfezi, Kanada’ya kadar güneyde yolculuk ederken tespit edildi.

Kıyı şeridinden en fazla 124 mil (199 kilometre) kadar iç kesimlerde yolculuk yaptıkları biliniyor olsa da, en çok kış aylarında buzun yakınında ya da yakınında yaşıyorlar.

Mevsimler değiştikçe ve buzlar eridikçe, kendi “ana menzilleri” içinde göç edecekler. Bu genellikle 50.000 kilometrekare ile 135.000 kilometrekare arasında değişecektir (129.499 kilometrekare ila 349.648 kilometrekare).

Ortalama bir kutup ayısı, bir besin kaynağını takip etmek üzere geçen yılda 1.800 milden (2.896 kilometre) daha fazla yol alabilir.

Buzun üzerinden geçerken kutup ayıları, 19 feet (5,8 metre) genişliğindeki buz çatlaklarının üzerinden atlayabilir!
Kutup ayıları, çoğu zaman deniz buzunda geçirdikleri için deniz memelileri olarak kabul edilen tek ayı türüdür.

Derileri aslında siyah. Beyaz görünmelerinin tek nedeni, kürklerinin yarı saydam olması ve ışığı yansıtması ve beyaz görünmesidir.
Kıllı ayakları var, ama sadece onları sıcak tutmak için değil. Pençelerinin dipleri küçük tüylerle kaplıdır ve buz üzerinde çekiş yapmalarına yardımcı olur.

Sudayken kutup ayıları 6 mil (9,6 mil) hıza kadar erişebilirler.

Kutup ayıları saatlerce, hatta bazen günlerce sürekli yüzebilir! Çoğu insan bir balık değilseniz bunun imkansız olduğunu düşünür, ancak büyük pençeleri olduğu için onları kürekler olarak kullanabilirler ve ayaklarını dümen gibi hareket ettirirler.

Bu, enerji tasarrufu yapmalarını sağlar, bu da yorulmadan daha uzun süre yüzebilecekleri anlamına gelir.

 

 

Zamanlarının yarısını yiyecek aramak için harcamasına rağmen, nadiren başarılı olurlar. Oldukça sık bir av yakalamak% 2’den az başarılıdır.

Başlıca avları, mühürler ve sakallı mühürlerin yanı sıra kuşlar gibi daha küçük hayvanlardan oluşur. Gerektiğinde karkas, yumurta ve bitki örtüsünü de temizlerler.

Kutup ayıları “hiperkarnivor” olarak kabul edilir, bu da% 70’ten fazla etten oluşan bir diyet yaptıkları anlamına gelir.

Bir Grolar Bear veya Pizzly Bear duydun mu? 2006 yılında genetik testlerden sonra keşfedildi ve Grizzly bear-Polar ayı melezi için takma adlar.

Bu Grolar / Pizzly ayıları sadece kutup ayıları tarafından doğar ve bir kutup ayısı gibi yaşayarak büyür, fakat kahverengi kürkleri vardır.

Yabani kutup ayıları popülasyonu yaklaşık 26.000 (2019) seviyesindedir ve 19 alt popülasyona bölünmüştür.

Maalesef, bu alt popülasyonlardan sadece bir tanesi eğimde, beş popülasyon stabil ve 4 tanesi düşüşe devam ediyor ve geri kalan dokuzda ise belirsiz.

Ortalama olarak, erkek kutup ayıları, on erkekle aynı ağırlıkta olabilir! Bu yaklaşık 1,764 lb (800 kg) civarında.

Yaklaşık 3 metre uzunluğunda yaklaşık 9,8 metre büyürler ve onları dünyadaki en büyük kara etçilleri yaparlar.

Dişi kutup ayıları, erkek kutup ayıları boyutunun yaklaşık yarısı kadardır.

Kutup ayıları son derece güçlü bir koku alma duyusuna sahiptir ve bu nedenle avlarını 1 mil öteye kadar koklayabilirler. Bu duyguyu buzdaki sızdırmazlık soluma deliklerini bulmak için kullanırlar.

Kutup ayıları conta deliklerini izler ve contalar nefes almak ve sonra salmak için yükselene kadar bekler. Bu aynı zamanda hala avlanma olarak da bilinir.

Kutup ayıları, buzun üstünde 3 ayak kar olsa bile, suyun içinde bir conta olup olmadığını tespit edebilir.

Ayrıca gerektiğinde de hızlılar. Hala avlanmanın yanı sıra, yaklaşık 50-100 fit (15-30 metre) mesafedeki avlara saldırabilirler ve yaklaşık 25 mil (40 km / sa) hıza ulaşabilirler.

Ne yazık ki kutup ayıları, iklim değişikliğinden tehdit altında bulunan ilk türlerden biriydi ve 2050 yılına kadar% 30 oranında azalması bekleniyor.

Modern teknolojiyi kullanarak hayvanları izlemenin birçok yolu vardır, ancak son yıllarda WWF tarafından bir kutup ayısının DNA’daki kardaki ayak izlerinden elde edebileceği keşfedilmiştir. Sadece birkaç kepçe ile SPYGEN DNA uzmanları / bilim adamları, DNA’sını kardan izole etmenin bir yolunu buldular.

Hamile olan kutup ayıları dışında, kış aylarında kış uykusuna yatmayan tek ayı türüdür. Bazen, özellikle soğuksa, bunlar yoğunlaşır ve geçici hazırda bekletme moduna girer.

Bu aynı zamanda etobur uyuşukluk olarak da bilinir.

Sonunda, şimdiye kadarki en büyük kutup ayısı, 2,209 lb (1,002 kg) büyüklüğünde bir ağırlığa sahipti ve 1960 yılında kuzey batı Alaska’da bulundu.

Kutup ayıları benzersiz bir ayı türüdür ve yaşam alanlarında hayatta kalabilmek için birçok yönden adapte olmuşlardır.

Maalesef küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle kutup ayıları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip ve umduğumuzdan çok daha erken bir nesli tükenmiş bir hayvan haline gelebiliyorlardı.

Ancak inanılmaz koruma projeleriyle kutup ayısı popülasyonlarının arttığı bazı alanlar var ve herkesin küresel ısınmanın etkilerini azaltma çabaları ile kutup ayıları kurtarmaya yardımcı olabiliriz!

Konuya benzer diğer yazılar...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir